Stresul la locul de munca

Stresul la locul de munca – Introducere

De origine engleza, cuvantul stres circumscrie o serie de substantive inrudite ca inteles, dar ce au totusi nuante usor diferite: presiune, apasare, efort, solicitare, tensiune, constrangere, incordare nervoasa. in limba romana, termenul de stres a fost preluat initial cu ortografia din limba engleza (stress) pentru ca mai apoi ortografia sa fie adaptata, cu un singur “s” (stres) atunci când au aparut derivatele adjectivale (stresant), substantivale (stresor) si verbale (a stresa).

In Anglia , in secolul al XVII-lea, stres insemna “stare de depresie in raport cu oprimarea sau duritatea, cu privatiunile, oboseala si, intr-un sens mai general, adversitatea vietii”.

Mai târziu, in secolul al XIX-lea, apare notiunea conform careia conditiile de viata agresive (stres) pot antrena suferinte fizice sau mentale (strain).

In anul 1872, Darwin publica “teoria evolutiei”. in opinia sa, frica, o caracteristica permanenta a omului si a animalului, are rolul de a mobiliza organismul pentru a face fata pericolului. El numeste nu numai emotia, ci si actul emotional ce are loc in fata unei situatii de urgenta: “fuga sau lupta”.

O alta figura marcanta a acestui secol este William James care in anul 1884 pune intrebarea “Ce este emotia ?”, iar in 1890 isi publica “tratatul de psihologie” si anunta ca procesul psihic este secundar procesului fizic. William James acorda o mare importanta autoevaluarii perceptive, reluata in psihologia cognitiva.

In anul 1914, Walter Bradford Cannon, unul dintre cei mai mari fiziologi din America de Nord, profesor la Harvard, in lucrarile sale fundamentale privind emotia, foloseste termenul de stres mai intâi in sens fiziologic. in anul 1928, el da acestui termen si un sens psihologic, atunci cind mentioneaza rolul factorului emotional in evolutia bolilor. Imediat dupa aceasta, Cannon subliniaza legatura directa dintre reactia organica si reactia comportamentala de fuga sau de lupta in fata unui pericol neasteptat, completând astfel teoria lui Darwin.

Paul-Marie Reilly, fiziolog francez, descrie in anul 1934 un sindrom general de reactie la orice agresiune, in raport cu activitatea sistemului nervos autonom, si anume sindromul de iritare.

Cu toate acestea, cel care lanseaza in limbajul medical, inca din 1936, conceptul de stres este fiziologul canadian Hans Selye. inca din vremea in care era student in medicina la Universitatea din Praga, Selye a fost intrigat de sindromul general al maladiei, sindrom descris de pacientii afectati de boli infectioase, prezentând toti aceleasi simptome, insa fara vreun simptom specific. Selye deduce din aceasta ca trebuie sa fie vorba de un raspuns nespecific al organismului la boala.

Tot in anul 1936, descrie “sindromul general de adaprare” (SGA) ca fiind efortul facut de organism pentru a raspunde solicitarilor mediului si concluzioneaza ca raspunsul la diferiti agenti stresori este dominat de hiperactivitatea cortexului suprarenal.


Selye introduce conceptul de stres propriu-zis in anii ’50, concept ce ocupa un loc important mai intâi in medicina, apoi in psihiatrie. in conceptia lui Selye, stresul nu este decât o reactie biologica si generala, adica “o stare care se traduce printr-un sindrom specific, corespunzator tuturor modificarilor nespecifice, induse astfel intr-un sistem biologic”. El defineste stresul la inceput ca fiind o agresiune, apoi ca o reactie a subiectului la o agresiune, ultima reprezentând un stresor.

Conform conceptiei lui Selye, tensiunile care produc stresul fac parte din viata cotidiana. Stresul caracterizeaza o reactie psihologica complexa extrem de intensa si relativ durabila a individului confruntat cu noi si dificile situatii existentiale.

Printr-o extensie nejustificata, in societatea contemporana oamenii se plâng frecvent de stres incluzând in aceasta categorie elemente relativ banale si stupide rezultate din convietuirea urbana a oamenilor (stresul calatoriei cu metroul, al zgomotului ambiental, mass-mediei). Conceptul de stres s-a demonetizat capatând formule atipice.

Stresul reprezinta un aspect normal si necesar al vietii, aspect de care omul nu poate scapa. Stresul poate genera un disconfort temporar si de asemenea poate induce consecinte pe termen lung, in timp ce prea mult stres poate altera starea de sanatate a unui individ cât si bunastarea acestuia, totusi, un anumit volum de stres este necesar pentru supravietuire. Stresul se poate concretiza in diminuarea normalitatii functiilor sau chiar in aparitia bolilor, dar poate ajuta persoana aflata intr-o stare de pericol si contribuie in accentuarea achizitiilor.

  [ Sursa: Tihan Eusebiu, Ghiza L., Stresul. Mecanisme fiziologice si psihologice. Studiu de caz in mediu organizational.]

stresul la locul de munca

Ce reprezinta stresul la locul de munca

Stresul la locul de munca este reactia pe care oamenii o pot avea atunci cand cererile de lucru si presiunea depasesc cunostintele, abilitatile si capacitatile lor de a le face fata.

Stresul apare intr-o gama larga la locul de munca, dar cel mai des intalnit este atunci cand angajatii simt ca au prea putin sprijin de la supervizori sau colegi si in cazul in care au control redus asupra muncii si astfel apare ideea ca nu pot face fata cererilor si apare presiunea.

  [ Sursa: Work Organization & Stress – S.Leka, A.Griffiths, T.Cok ]

Factori de stres la locul de munca

Stilul de conducere
  – lipsa unor obiective clare,
  – slaba comunicare si lipsa de informare in cadrul organizatiei,
  – neconsultarea si neimplicarea angajatilor in schimbarile si modificarile de la locul de munca,
  – lipsa sprijinului din partea conducerii.

Statutul, rolul in organizatie
  – incertitudine in evolutia carierei,
  – frustrari in dezvoltarea carierei,
  – statut incert si lipsa recunoasterii,
  – nesiguranta locului de munca,
  – insuficienta programelor de instruire,
  – modificarea statutului in cadrul organizatiei.

Decizie si control
  – slaba participare la luarea deciziilor,
  – lipsa controlului asupra propriei munci.

Relatiile la locul de munca
  – izolare fizica sau sociala,
  – legaturi slabe cu superiorii,lipsa de comunicare,
  – conflicte interpersonal,
  – diferite tipuri de hartuire(agresivitate verbala, hartuire sexuala,etc).

Proiectarea Locului de Munca
  – sarcini de munca repetitive si monotone,
  – riscuri semnificative de accidentare si imbolnavire profesionala la locul de munca (tehnologii cu riscuri de accidentare, zgomot, noxe chimice etc),
  – teama de tehnologie in raport cu responsabilitatea,
  – lipsa de competent.

Sarcina de munca si ritmul de munca
  – lipsa controlului asupra ritmului de munca,
  – sarcini de munca supra sau subincarcate,
  – lipsa prioritizarii activitatilor.

Programul de lucru
  – program de lucru inflexibil,
  – aparitia imprevizibila a unor supraincarcari ale sarcinii de munca,
  – ore de lucru suplimentare neplanificate,
  – lucrul in schimburi,
  – lucrul suplimentar excesiv.

[Sursa: http://stres.protectiamuncii.ro/factorii_de_stres_locul_de_munca.html ]

Solutii pentru prevenirea si combaterea stresului la locul de munca

Dezvoltarea personala – educatie pe parcursul intregii vieti, constientizarea necesitatii de a fi sanatos, pentru ca sa poti fi de folos tie si celor din jur (familie, loc de munca, societate);

Dezvoltarea organizatiilor (organizare, comunicare, managementul resurselor umane sa cuprinda programe de gestiune eficienta a stresului, plata adecvata, delegarea sarcinilor, ergonomie, sanatate si securitate la locul de munca, controlul asupra muncii efectuate);

Legislatie adecvata si respectarea ei – recunoasterea in legislatia romana a stresului ca factor cauzator de boli profesionale cronice si soldate cu deces si accidente profesionale;

Colaborare intre partenerii sociali:
  – participarea la actiuni organizate pe aceasta tema, cum ar fi Saptamana europeana pentru securitate si sanatate in munca, ce va avea loc in octombrie 2002, incepând cu o data care va fi anuntata. In acest an, actiunea are ca tema stresul la locul de munca;
  – organizarea de seminarii si cursuri de management al stresului la locul de munca, cu participarea reprezentantilor guvernului, patronatului, sindicatelor; etc

[ Sursa: http://stres.protectiamuncii.ro/pdfs/stresul_la_locul_de_munca.pdf ]

Adrese web utile:
Munca Fara Stres

Add Comment