Despre Stele

  Despre Stele

&#187 O stea este o sfera masiva de gaz incandescend de forma si marime aproximativ constanta. Ea este caracterizata printr-o stare de echilibru intre forta de atractie gravitationala, miscare haotica a atomilor de gaz si presiunea radiatiilor indreptata spre exterior.
&#187 Stelele pot fi de multe tipuri. Aparitia si stingerea lor se masoara in milioane de ani. Soarele nostru are circa 5 miliarde de ani. Soarele este o stea singulara, dar exista stele duble, triple sau multiple.
&#187 Cele mai mari stele se numesc super-uriase.Super-uriasele au densitati foarte reduse. Apoi urmeaza stelele uriase care au diametrul de 10 sau 100 de ori mai mare decat cel al Soarelui. Majoritatea stelelor vizibile sunt de categorie mijlocie (Soarele). Acestea se mai numesc stele de serie principala. Cele mai mici stele din seria principala sunt piticii rosii. A doua categorie este reprezentata de piticii albi ce nu fac parte din seria principala. Ei sunt de marimea Pamantului si au lumini foarte palide. Densitatea lor este extrem de mare.&#187 Fiecare stea isi incepe viata ca nor de praf si hidrogen. La origine, acum aproximativ 5 miliarde de ani, era un nor de gaz si de praf. Acesta s-a condensat, luand treptat forma unui disc, care se invartea in jurul axei sale. In centru, in regiunea cea mai calda Sorele s-a aprins.
stele
Picture Source: HubbleSite

  Surse si Adrese Web Utile

&#187 (English) www.Astro.uiuc.edu (STARS)
&#187 (English) www.Nasa.gov
&#187 (English) antwrp.gsfc.nasa.gov (Arhiva Foto)
&#187 (Romana) www.Magicland.ro (Stele)0 thoughts on “Despre Stele

Add Comment