Planetele Sistemului Solar

  Planetele Sistemului Solar

&#187 In sistemul nostru solar se gasesc opt planete: Mercur, Venus, Terra, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus si Neptun. In afara de aceste opt planete se mai gasesc si alte trei planete, numite planete pitic: Ceres, Pluto si Eris.

&#187 Mercur este cea mai apropiata planeta de Soare, este o planeta interioara. Cu toate ca Mercur este a 4-a planeta stralucitoare dupa Venus, Marte si Jupiter, ea este totusi foarte greu de observat deoarece imaginea ei se proiecteaza pe bolta cereasca intotdeauna foarte aproape de discul solar. Din aceasta cauza, lumina puternica a Soarelui creeaza conditii nefavorabile pentru observatii. Mercur se poate observa numai seara imediat dupa apusul Soarelui, sau dimineata in zori,ea se observa numai atunci cand este in apropierea orizontului unde exista turbulenta atmosferica mare care cauzeaza vizibilitate slaba. Cu toate acestea, Mercur a fost observat de catre popoarele antice care i-au atribuit denumiri diferite, fiecare denumire referindu-se la miscarea rapida a sa. Astfel denumirea greaca Hermes reprezenta pe mesagerul zeilor; la romani Mercurius avea aceeasi semnificatie la care se mai adauga si aceea de zeu al negustorilor iar, mai tarziu, si al hotilor.La popoarele germane se numea Wotan(=ratacitorul). Distanta de la Soare la planeta este de 46.000.000 km cand aceasta este la periheliu si de 70.000.000 km cand se afla la afeliu.

&#187 Planeta Venus este de 15 ori mai stralucitoare decat steaua Sirus si este cel mai stralucitor obiect de pe bolta cereasca, dupa Soare si Luna. Datorita acestei mari straluciri , Venus poate fi observata si in timpul zilei iar noaptea, in anumite conditii poate sa produca umbre.
&#187 La conjunctia inferioara planeta Venus are diametrul aparent de 64″ si se gaseste la numai 42.000.000 km de Pamant. La conjunctia superioara, diametrul este de 12″ si are o departe de 260.000.000 km de la Pamant. Orbita este aproape circulara si are o distanta medie de la Soare de 108.000.000 km, planul orbitei fiind inclinat cu 3grade24′ fata de planul ecliptic Diametrul planetei este de 12.200 km si are o masa de 82% din masa Pamantului deci o densitate medie de 5,1 gr/cm cubi.

&#187 Planeta Marte este situata la aproximativ 228 de milioane de km de Soare. Ea inconjoara Soarele in 687 de zile si se invarteste in jurul propriei sale axe in 24 h 37 min. Diametrul sau (6800 km) reprezinta putin mai mult decat jumatatea din diametrul Pamantului.
&#187 Din cauza slabei ponderitati de pe aceasta planeta, ea nu a putut retine decat un invelis atmosferic neinsemnat. Acesta contine 95,3% gaz carbonic, 2,7 % azot, 1,6% argon si urme de oxigen .
&#187 Marte pastreaza urmele unei intense activitati vulcanice. Suprafata, desertica si stancoasa, prezinta o frumoasa culoare rosiatica.
&#187 Planeta Marte are doi sateliti, Phobos si Deimos.

&#187 Jupiter este cea mai mare dintre toate planetele sistemului solar : are diametrul de 11 ori mai mare decat cel al Pamantului, o masa de 318 ori mai mare si un volum de 1300 ori mai mare.
&#187 Jupiter se afla la 778 de milioane de km. de Soare. El este inconjurat de o atmosfera densa pe baza de hidrogen si heliu, in care circula nori formati tot din gaze solidificate sau lichefiate: in special meta si amoniac.
&#187 Cum el se invarteste foarte repede in jurul propriei sale axe acesti nori se intind de la ecuator in fasii paralele si il acopera ca niste brauri. Aceste formatiuni noroase sunt foarte turbulente.

&#187 Saturn este un alt gigant, are un diametru de 9,5 ori mai mare decat cel al Pamantului, de 95 ori masa acestuia si de 750 de ori volumul lui.
&#187 Saturn este situat la 1,4 miliarde de km de Soare . Este o sfera gazoasa care se invarteste foarte repede in jurul propriei sale axe.
&#187 Saturn contine mai mult hidrogen.
&#187 Norii care il inconjoara sunt animati de miscari foarte violente. Saturn are o sursa de caldura interna, el emite aproape de trei ori mai multa energie decat cea primita de la Soare. In jurul lui Saturn sau descoperit 18 sateliti printre care si un gigant numit Titan ce este mai mare decat planeta Mercur.

&#187 Uranus are de 4 ori diametrul Pamantului si de 15 ori masa acestuia. Se afla la 2,8 miliarde kilometri de Soare. Uranus este inconjurat de o atmosfera densa pe baza de hidrogen si heliu , dar atmosfera sa contine un gaz care ii da o frumoasa culoare albastra metan.
&#187 Uranus este un adevarat ghetar: temperatura lui coboara sub -200 grade C.
&#187 El este inconjurat de 10 inele de pulberi intunecate, care se desfasoara la o distanta intre 42000 si 51000 km de centrul planetei.
&#187 In jurul lui Uranus au fost reperati 15 sateliti.

&#187 Neptun se afla la o distanta medie de 4,5 miliarde kilometri de Soare. Neptun este o adevarata sosie a lui Uranus.
&#187 Din cauza indepartatii sale Neptun primeste de 900 de ori mai putina energie solara decat Pamantul. El emite de 2,7 ori mai multa energie decat primeste.
&#187 Au fost identificate in jurul lui Neptun trei inele cufundate intr-un disc de pulberi.
&#187 Neptun are 8 sateliti cunoscuti. Cel mai mare este Triton ( corpul cel mai rece observat vreodata in sistemul solar).

&#187 Pluto este planeta cea mai indepartata din sistemul solar.
&#187 Are un diametru mai mic de 2500 km, este de proportii mai reduse decat Luna.
&#187 Se crede ca este format dintr-un nucleu de roci, inconjurat de un invelis de gheata. Suprafata sa ar putea fi acoperita cu azot si metan inghetate.
&#187 Planeta are o atmosfera rarefiata, ce contine metan. In 1978 i s-a descoperit satelitul Charon ce are diametrul aprope egal cu jumatate din cel al lui Pluto.


Intra AICI pentru a vedea o galerie foto cu toate planetele din sistemul solar !!!

0 thoughts on “Planetele Sistemului Solar

  1. Chiar ieri imi povestea nepotica mea, care este clasa a 5 a despre sistemul solar si planete, iar azi am descoperit acest articol, foarte bine structurat

Add Comment