Cluj-Napoca

Cluj-Napoca – Capitala Ardealului

Orasul Cluj-Napoca si imprejurimile sale imediate se gasesc pe o straveche vatra de locuire atestata inca din epoca paleolitica si cea neolitica, cu circa 15 milenii inainte de vremurile noastre. Viata si activitatea oamenilor a continuat in epoca bronzului si din cele doua varste ale fierului, cand ele pot fi atribuite neamurilor traco-gete si celtice. Prima asezare importanta a fost intemiata de daci. Prima atestare documentara a unei asezari pe teritoriul de astazi al Clujului a fost facuta de geograful grec Claudius Ptolemeu, care a mentionat aici una dintre cele mai insemnate localitati din Dacia preromana, cu numele Napuca. La scurt timp dupa cuceririle romane din 101-102 si 105-106, Napuca a fost distrusa, spre a fonda o noua asezare urbana (civitas) Napoca, pe malul drept al raului Samus. Asezarea a fost fondata in 124 d.Hr. sub numele de Municipium Aelium Hadrianum Napoca. Clujul a fost atestat documentar pentru prima data in anul 1167, sub denumirea Castrum Clus.

Era cunoscut in evul mediu pentru prosperitatea sa si, de aceea, a fost supranumit “Orasul comoara”. El isi invita astazi contemporanii sa descopere aerul medieval al strazilor sale, frumusetea arhitecturala a constructiilor, dar si pe cea din sufletul oamenilor, modelat de-a lungul secolelor de conditiile geografice, economice si istorice, dar si de influentele culturale, care i-au facut renumiti pe ardeleni prin seriozitate, chibzuinta si cumpatare.

statuia lui matei corvin


Cluj-Napoca este un oras vechi, lucru care se vede si dupa cladirile pe care le are. Strazile stramte aparute acum foarte multi ani ingreuneaza in prezent circulatia unui oras aflat in continua dezvoltare, care in viitor se va extinde foarte mult. Oamenii care viziteaza orasul sunt multumiti de ceea ce vad si spun ca vor reveni. Fiind un centru studentesc imens, anual zeci de mii de studenti (din intreaga tara) incep primul an de facultate. Viata de noapte nu este plictisitoare, cluburi sunt la tot pasul iar cinematografele functioneaza pana tarziu in noapte…

Orasul Cluj-Napoca a fost in permanenta un centru cultural-artistic si reprezinta o atractie turistica, atat datorita monumentelor apartinand trcutului istoric, cat si datorita bogatei activitati cultural-stiintifice favorizata de inestimabile valori gazduite in muzee si biblioteci de rezonanta nationala, de existenta teatrelor dramatice si lirice, cu larga audienta si pe plan international si nu in ultimul rand de existenta Gradinii Botanice – asezamant de notorietate europeana, in incinta careia se afla si un valoros muzeu botanic.

Orasul Cluj-Napoca se afla in partea centrala a Transilvaniei si se intinde pe o suprafata de 179,5 kmp. Municipiul este situat in centrul judetului Cluj, fiind resedinta acestuia. In prezent orasul are o populatie de aproximativ 340.000 de locuitori. Oamenii care viziteaza orasul sunt multumiti de ceea ce vad si spun ca vor reveni. Fiind un centru studentesc imens, anual zeci de mii de studenti (din intreaga tara) incep primul an de facultate.

Catedrala Ortodoxa Cluj-Napoca noaptea

Muzee: Muzeul National de Istorie a Transilvaniei, Muzeul de Arta, Muzeul Satului, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Casa memoriala Emil Isac, Muzeul Farmaciei, Muzeul Universitatii, Muzeul Zoologic.

Cladiri si monumente: Catedrala Ortodoxa, Biserica Sfantul Mihail, Catedrala Schimbarea la Fata, Biserica Franciscana, Biserica Calvaria, Teatrul National, Opera Romana, Statuia lui Matei Corvin, Academia Romana, Institutul de Arheologie si Istoria Artei, Filarmonica de Stat Transilvania, Teatrul Maghiar, Institutul de Istorie.

Cinema:
– Odeon Cineplex (Polus Center),
– Cinema City (Iulius Mall),
– Cinema Florin Piersic (P-ta Mihai Viteazu, Nr.11),
– Victoria (B-dul Eroilor, Nr.51),
– Arta (Str. Universitatii, Nr.3),
– Favorit (Str. Horea, Nr.4).

Biblioteci: BCU Lucian Blaga (Str. Clinicilor, Nr.2), Biblioteca Britanica (Str. Arany Janos, Nr.11), Biblioteca Centrului Francez (Str. I.I.C. Bratianu, Nr.22), Bilblioteca Academiei (Str. Mihail Kogalniceanu, Nr.12-14), Biblioteca de Biologie-Geografie-Geologie (Str. Mihail Kogalniceanu, Nr.1), Biblioteca Judeteana Octavian Goga (Calea Dorobantilor, Nr.87), Biblioteca Universitatii Tehnice (Str. C.Daicoviciu, Nr.15), Biblioteca Facultatii de Drept (Str. Burebista, Nr.2), Biblioteca Germana (Str. Universitatii, Nr.7-9), Biblioteca de Fizica (Str. M.Kogalniceanu, Nr.1), Biblioteca de Istorie si Filosofie (Str. M.Kogalniceanu, Nr.1), Biblioteca de Litere (Str. Horea, Nr.31), Biblioteca de Matematica si Informatica (Str. I.I.C. Bratianu, Nr.14), Biblioteca de Teologie (P-ta. Avram Iancu, Nr.18) …

Harta Cluj-Napoca

Cazare Cluj-Napoca

Surse si Adrese Web Utile

(Romana) www.clujnapoca.ro
(Romana) O istorie inedita a Clujului
(Romana) Istoric, cultura si arta, locuri de vizitat, turism, etc
(Romana) Istorie, administratie, business, cultura, educatie, harta digitala, etc
(Romana) RATUC – Programul autobuzelor in Cluj-Napoca
(Romana) Live Cam

Urgente Telefonice Cluj-Napoca
Baruri, Cluburi, Cluburi de Noapte, Discoteci, Terase – Cluj-Napoca
Restaurante, Pizzerii, Cafenele, Cofetarii, Berarii, Fast-Food, Cantine
Hoteluri, Apartamente, Bed&Breakfast – Cluj-Napoca

Harta Digitala Cluj-Napoca
WikiMapia – Harta Cluj-Napoca din satelit
Harta simpla Cluj-Napoca

Foto Cluj-Napoca
Poze Cluj-Napoca


0 thoughts on “Cluj-Napoca

Add Comment