Citate Sorin Cerin

  Citate Sorin Cerin

&#187 Sorin Cerin este un eseist, filosof si prozator de origine romana, nascut la 25 Noiembrie 1963, la Baia Mare.

Iata mai jos o parte din citatele lui Sorin Cerin:

&#187 Destinul este lantul intamplarilor Neintamplatoare care se succed unei singure intamplari intamplatoare:Dumnezeu!
&#187 De ce si-a atribuit omul siesi vina de a exista in murdaria acestei lumi haotice prin pacatul sau originar si nu i-a atribuit-o lui Dumnezeu?
&#187 Intreaga Viata ne raportam la Moarte fara a sti daca atunci cand suntem morti ne vom raporta la Viata.
&#187 Bineinteles ca si moartea dispare odata cu fiinta.
&#187 Cum omul este posesorul libertatii din sine tot astfel omul devine si posesorul dictaturii din sine.
&#187 Cel care tine din toate baierele sale umanul,nu este nimeni altcineva decat banul.in decadenta sa zornaitoare crede ca a fi uman trebuie sa fi neaparat milos si atent la semenii tai.in nici un caz.A fi uman trebuie sa fii mai inainte de toate drept cu tine insuti ca mai apoi sa fi drept cu semenii tai.Mila nu are ce sa caute in adevaratul umanism si nici condescendenta,precum nu au ce cata interesele meschine de toate felurile ascunse sub hainele binelui sau ale onestitatii.
&#187 De cate ori vei gasi ceva sublim atat in Om cat si in societatea creata de acesta sa stii ca este cireasa de pe tortul cu nume de diabolic.Pe de alta parte Omul este un conglomerat de paradoxuri dar si de compromisuri cu el insusi fiindca viata lui consta in acest compromis diabolic de a se fura pe sine insusi,pentru a deveni mai puternic si triumfator,culmea,in fata altor semeni de-ai sai care fac acelasi lucru.
&#187 Genialitatea este de fapt un furt de sine al fiintei umane.Am incercat pe cat posibil sa realizez o structuralizare a fiintei umane in raport cu genialitatea si am conchis ca la baza genialitatii se afla sentimentul frustrant de teama,sentiment care a nascut atatea capodopere sau realizari epocale ale omenirii.
&#187 Teama este aceea care l-a facut pe Om uman, pentru ca acesta i-a inteles mesajul! Daca Omul nu ar fi inteles mesajul temerilor ar fi ramas si in ziua de azi la stadiul pe care-l consideram noi a fi animalic, dar fara sa stim care este limbajul sau adevaratul mod de gandire sau rationalizare al animalelor sau plantelor.
&#187 Sa te fereasca Dumnezeu de razboaiele umanului din Om fiindca acestea sunt mult mai perfide si mai inrobitoare decat cele ale animalului. Umanul este furt, este premeditare a acestuia caracterizat prin mijloace deosebit de perfide si diabolice. Omul este in sine o fiinta diabolica, iar sublimul sau nu este nici pe departe unul angelic, ci unul totalmente diabolic.
&#187 Razboiul economic este un razboi mult mai evoluat decat cel militar, care orice am spune, apartine umanului din Om. Pentru a duce o lupta economica este nevoie in primul si primul rand de anumite principii, care oricat de imorale ar parea in ochii celor furati, ele trebuie sa devina morale in ochii celor care fura, tocmai pentru a-si legitima acest furt.Lozinci de genul: Spre binele poporului care astfel va scapa de saracie.Acesta este umanul din OM!
&#187 Fericirea isi are originea in suferinta si oricat de mult am dori sa traim numai in fericire este absolut imposibil, intrucat fara suferinta aceasta niciodata nu-si va arata miraculosul sau spectru.
&#187 Si necunoasterea poate sa fie un atribut al nemuririi paradisiace. Odata ce nu cunosti moartea, dar nici nasterea, iar cu toate acestea posezi anumite simturi, cum ar fi cel al hranei sau al placerii de a innota, odata ce nu cunosti raul, dar nici binele care se suprapune ca revers acestuia, nu esti mai fericit?
&#187 Ne iubim fiindca visul Destinului tau este in mine.
&#187 Omul este o soapta mincinoasa a Creatiei!
&#187 Adevarata Sacralitate este forma superioara a Iubirii definita prin Sfintenie.
&#187 Sufletul pereche este ceea ce aspiram noi si am vrea sa intelegem despre noi, este ceea ce consideram a fi perfectiune, puritate si nemarginire la propria noastra fiinta.
&#187 Doar muritorii cauta nemurirea, fiindca nemuritorii nu stiu ce este aceasta.
&#187 Cati oameni realizeaza in momentul visului ca viseaza? Foarte putini sau aproape deloc. Majoritatea traiesc din plin realitatea acelui vis precum traiesc la fel de plin realitatea celuilalt vis care se numeste viata.
&#187 Abia acum as vrea sa cuprind infinitul, sa-l intreb ce a cautat la intalnirea sa cu Dumnezeu? Doar fiindca vroia sa cunoasca Sfarsitul unui inceput sau poate ca se simtea la fel de singur ca si Dumnezeu fara de noi?
&#187 Oare am gresit atat de mult cu totii prin pacatul originar de inceput al lumii cand am vrut sa stim nestiutul, sa intelegem neintelesul, pentru a incerca sa invatam sa murim cand pentru moarte nu ai nevoie de nici o invatatura, cum probabil nu avem nevoie nici pentru viata?
&#187 Sa fim optimisti, iubirea mea cea mare, fiindca avem de partea noastra clipa si nu Destinul, fiindca avem eternitatea acestei clipe si nu timpul, fiindca ne avem pe noi, acum si aici, si nicaieri in urma clipei, fiindca va ninge cu timp, si aceasta urma va fi ingropata de stele cazatoare, devenind o amintire a unei lumi trecute.
&#187 Te gandesc si stiu ca nu ai tolera o iarna a singuratatii niciodata, dar mai stiu ca anotimpurile nu pot fi alungate din existenta noastra efemera de acum. Cu cat e mai efemera existenta, cu atat o dorim mai eterna si mai inflacarata de pasii tristi sau plini de sine ai unei iubiri care cu cat este mai profunda cu atat devine mai dureroasa. E si asta o desertaciune.
&#187 Tu esti catedrala de care am nevoie, iubirea mea, pentru mantuirea propriei mele existente.
&#187 De ce suferim din dragoste? Nu ar fi mai bine sa uitam de aceasta durere care e una dintre cele mai acute ale acestui cer, peste care se astern norii cuvintelor cateodata? Sunt momente in care vreau sa-ti scriu dar nu pot, in care vreu sa alerg dar imi simt clipele de plumb, in care vreau sa sparg cupa plina de venin scrisa in Destinul trecut de dinaintea noastra a acestei lumi dar nu pot fiindca fac parte din el la fel ca si tine iubirea mea si de aceea va trebui sa bem durerea iubirii pana la capat implinindu-ne astfel soarta ca un dat al creatiei petrecute mai demult decat insuti timpul.
&#187 Sunt alaturi de tine in acest mister care e filozofia iubirii pe care as vrea sa o inteleg privind adanc in ochii tai si sa aflu daca iubind vei intelege mai mult despre tine decat daca ai fi ceea ce esti azi ca suflet, un strain, un simplu trecator in aceasta existenta care va deveni un vis uitat odata cu moartea sau poate un vis reamintit dar tot un vis. Te tin de mana si nu vreau sa ma trezesc din acest vis care este actuala mea viata reala tocmai fiindca vreau sa fiu etern alaturi de tine.
&#187 Sunt momente in care simt cum cerul se prabuseste peste Destinul meu, ascuns in buzunarul propriilor mele sentimente pentru a-l feri de oricine ar incerca sa-l fure, tocmai pentru a ti-l putea darui tie, iubirea mea cea mare. Daca s-ar prabusi cerul oare as mai putea sa ti-l daruiesc atâta timp cât Destinul ramâne scris doar sub un cer al intâlnirii noastre accidentale? Oare am mai fi noi daca am elimina acest accident al iubirii?
&#187 Sunt bolnav de iubire, sunt bolnav de clipele Destinului tau ce se afla in inima mea care imparte cele doua eternitati ale noastre in timpi si spatii ale dorintelor si sentimentelor noastre nesfârsite.
&#187 Si vom fi etern impliniti si hraniti de Dumnezeul iubirii noastre stiind ca ne mistuim pentru acest Dumnezeu care va ramâne etern peste timpi sau spatii, peste orice desertaciune, stiind ca doar El, acest Dumnezeu suntem: Noi! Acesta este sensul iubirii noastre al sufletelor pereche.
&#187 Atunci când privesc in strafundurile fiintei tale, iubindu-te atât de mult, il privesc si il simt pe Dumnezeu, amintindu-mi de una dintre imaginile sale atât de dragi mie: chipul tau!

Inapoi la pagina de CITATE

Add Comment