Citate filosofice cu referire la nasterea universului

  Citate filosofice cu referire la nasterea universului

&#187 “Nimic nu se produce pentru nimic ci fiecare lucru se intampla pentru a cauta si prin necesitate” (Leucipp – filosof antic)
&#187 “In sistemul meu gasesc materia supusa unor legi necesare, consecinta necesara a proprietatilor ei naturale. Existenta tocmai a acestor legi dovedeste existenta unui Dumnezeu. Caci tocmai fiindca natura, chiar si in haos, nu poate proceda decat cu regula si in ordine. Trebuie sa existe un Dumnezeu.” (Kant – filosof contemporan)
&#187 “Ca sa se arate in toata semnificarea ei, Ideea omului avea nevoie sa nu apara singura si detasata, ci sa fie insotita de seria ce coboara prin trepte de-a lungul tuturor formelor animale si vegetale, pana la cele anorganice. Reunirea sau ansamblul lor este aceea care completeaza obiectivarea vointei.” (Schopenhauer – filosof imanentist)
&#187 “Demiurgul voind, ca totul sa fie bun, si nimic sa nu fie rau, atat cat lucrul acesta este posibil, a luat masa lucrurilor vizibile, care se agita intr-o miscare neinfranata si fara norma, si din haos facu sa nasca ordine, gandind ca ordinea era mult mai buna. Acel care este perfect in bunatate nu a putut face nimic care sa nu fie foarte bun. El a gasit astfel ca din toate lucrurile vizibile nu putea scoate nici un lucru mai frumos ca o fiinta inteligenta si ca inteligenta nu putea fi fara suflet. El a pus de aceea inteligenta in suflet, sufletul in corp, si a organizat universul ca sa fie prin insasi constitutia sa opera cea mai frumoasa si cea mai perfecta.” (Platon – filosof transcedentist)

Inapoi la pagina de CITATE

Add Comment