Citate cu privire la problema existentei

  Citate cu privire la problema existentei

&#187 “Ma indoiesc, de adevarul tuturor credintelor mele. De indoiala mea insa nu m-as putea indoi. Iar intrucat ma indoiesc, cuget, nici aceasta n-as puteao nega. Si de vreme ce cuget sau gandesc insemneaza ca exist ca fiinta cugetatoare sau ganditoare. Pot sa ma indoiesc de existenta tuturor lucrurilor din natura. Pot sa ma indoiesc existenta propriului meu corp: de unde stiu ca nu este o simpla inchipuire ? Cat timp insa am aceasta neincredere, gandesc si ca atare exist ca o fiinta ganditoare , independenta de corpul material.” (Descartes – filosof modern)
&#187 “Uneori mi-a venit in minte ca orice lucru ar putea sa aiba Ideea sa. Dar cand cad asupra acestui gand, ma grabesc sa fug de teama sa nu ma pierd intr-un abis. Ma refugiez deci aproape de astelalte lucruri pentru care am recunoscut impreuna ca exista Idei, si ma consacru in intregime studiului lor.” (Socrate – filosof transcedentist)
&#187 “Ele zboara si inoata intr-adevar fara aripi, purtate de un element pe jumatate spiritual; nu alearga infricosate dupa hrana materiala, ci se multumesc cu lumina pe care si-o trimit reciproc, nu se inbulzesc, nu se lovesc, ci se misca intr-o ordine clara pe un drum armonios.” (Fechner – filosof panteist finalist, despre insufletirea astrelor)
&#187 “Dumnezeu este sufletul intregii naturi. El nu este afara, ci inauntru ei. Natura este cu alte cuvinte insufletita si divina.” (Fechner – filosof panteist finalist, despre Dumnezeu ca suflet al naturii)

Inapoi la pagina de CITATE

Add Comment