Atractii turistice Sofia

Sofia, cu o populatie de 1.270.284, este capitala Bulgariei, numele careia vine de la biserica Sf. Sofia, care este cea mai veche biserica ortodoxa rasariteana din oras, ce in traduceare din limba greaca ”Sofia” inseamna ”intelepciune”. Capitala Bulgariei a avut mai multe denumiri in decursul timpului, existand urme arheologice care arata ca Sofia era locuita acum sapte mii de ani. Sofia este singura capitala din lume situata la poalele unui munte cu o inaltime de peste 2000 m.

HotelsCombined.com - Pack full of the best deals

Atractii turistice:

Catedrala Alexander Nevski, cunoscuta ca ”inima orasului”, a fost construita in stil bizantin si reprezinta simbolul capitalei Bulgariei, ce vizitatorilor o colectie de aproximativ 1500 de icoane. Biserica, avand o capacitate de 3170 metri patrati si inaltimea de 45 de metri, a fost construita intre anii 1904 si 1912 in onoarea soldatilor cazuti in timpul razboiului Ruso-Turc, a primit numele de Alexander Nevski, dupa cneazul rus din secolul al XIII-lea.

Biserica Sf. Sofia, fiind una dintre cele mai vechi biserici ortodoxe, construita in perioada imparatului Iustinian este si cea care a dat si numele orasului.

Video Sofia:

Monumentul Levski, ridicat in locul unde Levski a fost executat de turci, in 1873, este dedicat eroului national Vassil Levski, conducatorul campaniei de eliberare a Bulgariei de stapanirea otomana.

Palatul National al Culturii din Sofia, situat in centrul orasului, este cel mai mare complex multifunctional de acest fel din Europa de Sud – Est, ofera vizitatorilor peste 100 opere de pictura monumentala, sculptura, sculptura in lemn, goblenuri, metaloplastica etc.

Galeria Nationala de Arte Plastice, importanta prin colectiile de arta bulgareasca moderna si contemporana, ce cuprind peste 30 000 de lucrari, este cel mai reprezentativ muzeu de arta din tara, avand un statut de muzeu de arta plastica.


Muzeul National de Istorie Naturala, infiintat in 1889 de catre regele Ferdinand, cu numele initial de Muzeul Regal de Istorie Naturala, este unul dintre cele mai bogate muzee de istorie naturala din Balcani. Acest muzeu pe langa Academia Bulgara de Stiinte, impartit in 3 sectii: geologie, zoologie si botanica, studiaza si popularizeaza vietuitoare vii si moarte din natura.

In Muzeul National de Istorie din Sofia, veti putea vedea 533.000 de exponate, ce dateaza din preistorie pana in zilele noastre.

Statuia zeitei Sofia –Intelepciunea divina, fiind opera sculptorului Gheorghi Ciapcanov, infatiseaza o femeie tanara, cu o coroana pe cap, care in mana dreapta tine o coroana de laur, iar pe mana stanga i se aseaza o bufnita – simbol al intelepciunii si este asezata intr-unul dintre cele mai semnificative locuri ale orasului.

Monumentul Regelui Eliberator, cu inaltimea de 12 metri, este asezata pe un piedestal din granit negru si se afla in fata Parlamentului Republicii Bulgaria, adica in centrul Sofiei, fiind ridicat in cinstea Imparatului rus Alexandru al II-lea si a armatei rusesti drept multumire
pentru eliberarea Bulgariei dupa razboiul ruso-turc.

Parcul Natural National Vitosha

Portiunea cea mai inalta a muntelui Vitosa a fost declarata Parc Natural, unde se afla cea mai lunga pestera din Bulgaria, Duhlata, populata de peste 20 de specii de animale de pestera, si raul de morene, format din stanci, ce ofera turistilor conditii moderne de odihna, sport, partii de schi etc.

Veti mai putea vizita in orasul Sofia: Varful Negru (Cerni Vrah), ce este punctul cel mai inalt al muntelui Vitosa, situat langa Sofia, Arena di Serdika, Teatrul National Ivan Vazov, Sinagoga Centrala din Sofia, Muzeul National Pamantul si Omul, Muzeul National de Istorie Militara, Moscheia Banya Bashi, Gradina Orasului – Gradska Gradina, Monumentul Soldatului Necunoscut etc.

Sofia noaptea:

Adrese web utile
Foto 1: Sofia Photos
Cazare Sofia


0 thoughts on “Atractii turistice Sofia

Add Comment