Atractii turistice Moscova

Moscova, fiind mentionata pentru prima data in cronici in anul 1147, a fost intotdeauna profund implicata in istoria Rusiei. Astazi, Moscova joaca un rol crucial in soarta tarii, deoarece este capitala, cat si cel mai mare oras din Federatia Rusa, unde se iau decizii importante care afecteaza viitorul Rusiei.

Populatia a fost estimata in 01 ianuarie 2011 la 11.551.930 persoane, cu o suprafata de apoximativ 1080 km patrati, fiind considerat cel mai mare oras din Rusia si Europa dupa numarul de populatie si printre cele mai mari zece orase din lume.

HotelsCombined.com - Pack full of the best deals

Atractii turistice:

Kremlinul

Istoricul rus Nikolae Karamzin a numit Kremlinul “inima Moscovei”, fiind un loc de amintiri istorice importante. Kremlinul este resedinta oficiala a presedintelui Rusiei si totodata este considerata cea mai mare cetate din Europa, fiind inconjurata de ziduri din caramida rosie puternica, ce a fost construita in urma cu mai mult de cinci secole si se intinde pe o suprafata de 27,5 hectare.

Kremlin
Sursa Foto: Photo-Moskva.ru

Piata Rosie, alaturi de Kremlin, in 1990, au fost printre primele locuri din URSS adaugate de UNESCO in lista locurilor din patrimoniul mondial. Etimologic, termenul “Piata Rosie” provine de la cuvântul rusesc “krasnaia”, care inseamna “rosu” si “frumos”.

Cele mai faimoase defilari militare prin piata au fost cele ale Armatei Rosii din 1941 si 1945, trupele care defilau plecau direct pe linia frontului, defilare in timpul careia Moscova era in bataia tunurilor armatei germane. In Piata Rosie din Moscova, in fiecare an de 9 mai, are loc o parada militara dedicata victoriei sovietice asupra Germaniei naziste.

Mausoleul lui Lenin, aflat in Piata Rosie din Moscova, este locul in care a fost depusa mumia lui Vladimir Ilici Lenin (fondatorul Uniunii Sovietice). A fost primul mausoleu din lemn, sub forma unui cub, acoperit cu o piramida cu trei nivele, ce a fost proiectat de Shchusev, fiind ridicat in ziua de inmormantare a lui Vladimir Ilici Ulianov (Lenin) in 27 ianuarie 1924.

Mausoleul lui Lenin Moscova
Sursa Foto: Kotomka.com

Alaturi de trupul lui Lenin, in perioada 1953-1961 a fost expus si trupul imbalsamat al lui Iosif Visarionovici Stalin, dupa aceea trupul lui Stalin a fost ingropat langa zidul Kremlinului. Cu sprijinul Bisericii Ortodoxe Ruse, Boris Eltin, fost presedinte al Federatiei Ruse, a incercat sa inchida mausoleul si sa ingroape trupul lui Lenin, dar din pacate nu a reusit.


Clopotul Tarului, numit si Turnul cu Clopot al lui Ivan cel Mare, cantareste 200 de tone si este cel mai mare din intreaga lume. Este un clopot cu o inaltime de 81 de metri, ce marcheaza centrul orasului, fiind sfaramat ca urmare a caderii suferite din turn in anul 1701.

Catedrala Iisus Hristos Mantuitorul este o catedrala a Bisericii Ortodoxe Ruse, situata in apropierea Kremlinului, pe malul stang al raului Moscova, fiind cea mai mare catedrala din Rusia, a fost proiectata pentru 10 000 de persoane, avand inaltimea de 105 m, peretii au grosimea de 3.2 metri. Exteriorul este decorat cu marmura de Cheliabinsk, iar scarile si baza sunt din granit rosu de Balmor – Finlanda, avand pictati 22.000 metri patrati si 9000 metri patrati auriti.

Catedrala a fost reconstruita intre anii 1994-2000 cu sprijinul guvernului Rusiei si la initiativa patriarhului Alexei al II-lea, fiind un exemplu de urmat pentru toate tarile ortodoxe ce s-au aflat sub jugul comunist.

Catedrala Sf. Basil este considerata cea mai celebra imagine a Rusiei, cu domurile sale multicolore, fiind plasata la marginea Pietei Rosii a Moscovei si construita pentru a comemora succesul militar al campaniei lui Ivan cel Groaznic impotriva mongolilor, din anul 1552. Proiectul bisericii se bazeaza pe un simbolism religios puternic, ce are la baza reprezentarea arhitecturala a Noului Ierusalim, Regatul Sfant descris in Revelatiile Sfantului Ioan.

Catedrala Basil

Biserica a fost numita “Sf Basil” dupa sfantul Basil cel Binecuvantat (1468 – 1552), care era extrem de popular in acele vremuri. Catedrala Sf Basil fiind un amestec de culori si turnuri din caramida rosie, imbina noua capele individuale, deasupra fiecareia aflandu-se un dom, ce comemoreaza cate un asalt incununat de succes asupra orasului Kazan.

Opera Bolshoi si Teatrul de Balet

Teatrul Bolshoi, cel mai vechi teatru al Moscovei, dateaza din anul 1824 si este cel mai celebru teatru al Rusiei, o opera de arta a neoclasicismului rusesc, cu opera si balet renumite in intreaga lume, fiind gazda pentru premierele si interpretii cei mai cunoscuti ai lumii, precum Lacul Lebedelor, Spartacus etc.

Teatrul Bolshoi Moscova
Sursa Foto: MosDay.ru

Muzeul Borodino Panorama, ce a fost inaugurat in 1960, serveste drept expozitie a artefactelor si scenelor din razboaiele lui Napoleon.

Video Moscova Timelapse

Adrese Utile
Cazare Moscova
Foto Moscova (MosDay.ru)

0 thoughts on “Atractii turistice Moscova

Add Comment