Atractii turistice Istanbul

Istanbul, orasul cel mai populat al Turciei, este singurul megalopolis din lume intins pe doua continente (Europa si Asia) si cea mai mare concentrare urbana a Turciei, fiind numit, in vechile texte romanesti, Tarigrad, Stanbul, Stambul, Inalta Poarta sau Poarta. In antichitatea greaca, Istanbul a fost numit Byzantion, apoi Constantinopol, fosta capitala a Imperiului Roman. Pe plan internatinal, numele de Constantinopol a fost pastrat pana in 1930, cand orasul a primit denumirea turca de Istanbul.

HotelsCombined.com - Pack full of the best deals

Atractii turistice:

Hagia Sofia, insemnand “Biserica intelepciunii sfinte a lui Dumnezeu”, biserica cu o arhitectura bizantina, ce mai este cunoscuta si ca “Sancta Sofia”, este considerata una din cele mai mari tragedii ale crestinitatii de credinta ortodoxa greaca, dupa cucerirea ei de otomani la caderea Constantinopolului. Biserica are un dom de 55 m inaltime, un diametru de 31 m si este considerata una dintre cele mai frumoase creatii arhitectonice din Turcia.

Moscheea Albastra este una din cele mai faimoase atractii din Istambul, fiind singura moschee din Turcia cu sase minarete (turnulete) si se numeste “Moscheea Albastra” datorita celor 20.000 de placi de faianta albastra “Iznik” din interior care au fost folosite la construirea sa. In gradinile acestei moschei se gaseste mausoleul lui Soliman Magnificul si al sotiei sale, precum si mormantul lui Sinan.

Video Istanbul:

Biserica Cisterna (Yerebatan Sarayi), cu o suprafata de 9.800 metri patrati si o capacitate de 100.000 de tone de apa, avand peste 336 de coloane din marmura, este o imensa cisterna, fondata de Imparatul Iustinian I, numita si “Palatul care se scufunda”.

Palatul Topkapi (foto jos) a fost un labirint de constructii si centrul puterii otomane intre secolele XV-XIX, aici veti putea vizita Haremul, ce are aproximativ 300 de camere, 9 bai turcesti (hamams), 2 moschei si un spital.

Palatul Topkapi Istanbul

Stramtoarea Bosfor, ce face legatura intre Marea Neagra si Marea Marmara, este unul din cele mai strategice canale navigabile.


Muzeul Kariye (Biserica Chora), ce contine scene biblice, infatisandu-i pe Fecioara Maria si Domnul Isus Hristos, este o cladire ce dateaza din sec. al XI-XIV-lea, intrucat biserica originala a fost construita initial in sec XIV de Constantin cel Mare. Aici, veti putea vedea mozaicele si frescele din interior, cat si opere de arta ale perioadei renascentiste bizantine.

Din Turnul Galata (Galata Kulesi) se poate vedea o priveliste panoramica minunatata a orasului.

Podul Galata, construit in anul 1453, cu o lungime 490 metri si 42 de metri latime, face legatura intre centrul istoric al orasului si cartierul Eminonu, cel mai vechi pod peste Golden Horn.

Alte atractii: Parcul Miniaturk, Marele Bazar, Muzeul Marinei, Palatul Dolmabahce etc.

Adrese web utile
Cazare Istanbul


0 thoughts on “Atractii turistice Istanbul

  1. Am vizitat Istanbulul si zona Bodrum acum 2 ani – si pot spune ca, intr-adevar,Istanbulul este plin de locuri deosebite – de importanta istorica. Am vazut Sfanta Sofia, Moscheea Albastra, Biserica Cisterna, Palatul Topkapi (unde se gaseste Toiagul lui Moise si Mana dreapta a Sfantului Ioan Botezatorul), Patriarhia de Constantinopol – unde se afla unul dintre cuiele cu care a fost rastignit Mantuitoul Iisus Hristos – am vizitat Inchisoarea Edicule, unde au fost inchisi Constantin Brancoveanu si fiii, LalyKiosk – unde a fost decapitat Brancoveanu… Merita vizitat pentru obiectivele acestea… si pentru inca multe altele, pe care nu am apucat sa le vad!!

Add Comment