Rechinul

&#187 Evolutia rechinilor. Rechinii exista pe Pamant de foarte mult timp. Se crede ca ei au aparut chiar dinaintea dinozaurilor. Se stie ca exsitenta lor dateaza de acum circa 400 de milioane de ani, adica cu 200 de milioane de ani inainte de aparitia dinozaurilor. Se crede ca acum 320 milioane de ani existau rechini de toate felurile si culorile, ba mai mult, se crede ca existau si rechini zburatori. Pana in prezent au fost identificate peste 2000 de specii de rechini numai dupa fosilele descoperite de-a lungul timpului. Se crede ca primii rechini nu semanau deloc cu rechinul modern. Acesta din urma se pare ca a aparut acum circa 100 de milioane de ani. In prezent, pe Pamant, traiesc aproximativ 360 de specii de rechini.

 • Despre rechini
 • &#187 Sunt considerati principalii pradatori ai marilor si oceanelor. Au lungimi cuprinse intre 15 cm si 18 metri (rechinul balena).
  &#187 Nu au oase. Sunt pesti cartilaginosi, au corpuri fusiforme acoperite de o piele aspra (precum smirgherul) care ii protejeaza de pietre sau corali.
  &#187 Inoata foarte mult, la suprafata sau pe fundul oceanului, in functie de specie. Au o conformatie speciala care le da posibilitatea sa inoate in continuu.
  &#187 Se hranesc, in functie de specie, cu vietati planctonice sau cu alti pesti, foci, chiar cu alti rechini sau cu delfini.
  &#187 Traiesc in toate marile si oceanele, cu exceptia celor din zona Antarcticii. Unii rechini traiesc chiar si peste 100 de ani.
  &#187 Cel mai mare rechin este rechinul balena care poate ajunge la 18 m lungime si care poate cantari peste 20 de tone iar cel mai mic este rechinul pitic care ajunge doar pana la 25 cm.


  rechinul
  Picture Source: Animals.NationalGeographic.Com

  &#187 Cum vaneaza rechinii. Foloseste cinci simturi pentru a vana. Acestea sunt: vaz, auz, miros, tact si gust. De obicei asteapta noaptea pentru a pleca la vanatoare, vederea lor nocturna fiind foarte bine dezvoltata. Au un miros foarte fin chiar si de la mare distanta si astfel descopera usor prada care se ascunde sau se camufleza. Datorita auzului foarte dezvoltat, pot detecta sunete si de la 250 de metri distanta. Rechinul are si un simt special, simtul electromagnetic, care ii da posibilitatea sa descopere orice miscare in jurul sau. Poate simti campul electric slab din jurul unui peste, astfel incat descopera prada chiar daca este ingropata in nisip. Cauta prada necrutatori, chiar si printre corali, iar cand aceasta este gasita nu mai are scapare. De multe ori vaneaza in haita.

  &#187 Rechinii si oamenii. Cercetatorii au constatat ca rechinilor nu le place carnea de om. Doar 20 de specii, din cele 340, ataca omul si acestia mai mult din instinctul de pradator deoarece dupa ce musca odata majoritatea rechinilor se retrag pentru ca nu le place carnea de om. Este adevarat ca de-a lungul timpului oamenii s-au confruntat cu atacuri din partea rechinilor si ca multe dintre aceste atacuri s-au soldat cu victime si morti.    Surse si Adrese Web Utile

  &#187 (Engleza) www.oceanofk.org – Scurta prezenatre a rechinilor
  &#187 (Engleza) Sharks – Foarte multe informatii despre rechini
  &#187 (Engleza) ISAF Statistics on Attacking Species of Shark
  &#187 www.kidzone.ws – Fotografii

  0 thoughts on “Rechinul

   1. ba exista si in Romania
    .in marea neagra rechinii:Stulioni,moruni,cega,pastruga,misetru.acestia isi depun icrele in dunare si se intorc in mare.acestia depun icrele negre.

  1. RECHINUL-BALENA

   Este cel mai mare peste din lume.In ciuda infatisarii de temut,acesta este complet inofensiv pentru oameni,deoarece se hraneste doar cu plancton.

   cu placere daca v-am ajutat….nu aveti pt ce

  2. Pacat ca nu exista astel de acvarii ”Sa inoti cu rechini”…ar fi frumos ca un exeplar asa frumos sa fie intr-un acvariu de la noi din tara.La acvarii rechini au dinti mici deoarece nu le cad,sa le creasca alti mai mari pentru ca sunt hraniti…

  Add Comment